Foto dokument Milan Fridauer 3

Več ko je žensk na vodilnih mestih, manj je ritolizništva.

Karikature iz knjige Milana Fridaurja – AFORIZMI, XXX let, Založba knjig Kulturni center Maribor, Zbirka Frontier 146, 2019

Citat iz knjige

“Milan Fridauer piše o nevarnosti moderne vojne tehnologije – uporabljena na kriznih žariščih ogroža sodobni svet. Politične izjave za javnost na eni strani in prikrito prodajanje orožja pričajo o dvoličnosti držav, ki imajo pri odločanju največ besede. Avtor nasprotuje militarizmu in nasilju. Sam je živ dokaz, kako veliko moč ima lahko beseda. Aforist zavrača nemoralnost, sprenevedanje in dvojno moralo.

Fridauer je kritik sodstva, neprizanesljiv je do vsakršnega fanatizma, spreten je v parafraziranju poezije in znanih rekel. Hitlerja na primer ne omeni s priimkom, napiše pa popolnoma drugačno pobudo: »Naredite mi to deželo zopet človeško.« Njegovi aforizmi so zakladnica svežih, udarnih in razvejanih misli. Izrazi so izbrani, v novi povezanosti še bolj prepričljivi, negacija jih naredi zavezujoče in odmevne. Pisec dokazuje, kako jezikovno razvejan in izrazno močan je slovenski jezik. Slog je prečiščen, nazoren in slikovit, celo profaniranje in banaliziranje najdeta pravi mesti. Presenečenja, paradoksi, miselni obrati in združevanje nasprotij pričajo o literarno ustvarjalnem in izrazno močnem aforistu.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.