MILAN FRIDAUER – SMEH NI GREH, JE PA GREH ZASMEH

Piše: Marija Švajncer

Pri Kulturnem centru Maribor je izšla zbirka aforizmov Smeh ni greh, je pa greh zasmeh (Knjižna zbirka Frontier, Aforizmi, 2018). Iskrivo, duhovito in miselno razgibano knjigo je napisal Milan Fridauer, z ilustracijami je nekatere aforizme popestrila Aljana Fridauer Primožič, oblikovanje in prelom je opravil Peter Dobaj, avtor spremne besede je dr. David Bedrač.

Milan Fridauer ima za predmet svojih aforizmov sodobno družbo, medčloveške odnose, razmerje med ženskim in moškim spolom ter ekološko problematiko. Pisec je kritičen do negativnih vidikov kapitalizma, neenakosti med ljudmi, revščine in potisnjenosti na rob družbe. V njegovo naravnanost ne vdirajo drobci moralizma in ideologije, temveč aforist do vsega ves čas ohranja kritično distanco. Izreka življenjske modrosti, splošne resnice o človekovem bivanju, marsikatero gorko na račun politikov in oblastnikov različnih barv, biča človeške nravi in njihove slabosti ter se šali tudi na svoj račun. Avtor je duhovit, humorno inovativen, domiselno pronicljiv in izviren.

V svojih aforizmih parafrazira slovenske pregovore in reke, vpeljuje miselne obrate, paradokse in presenečenja, njegove besedne igre so nadvse učinkovite in prepričljive. Povezuje in združuje domnevno nezdružljivo in preseneča z nenavadno domišljijo, lucidnostjo in navihano iskrenostjo. V aforizmih se nakazuje zakladnica piščevega znanja – od poznavanja antike do slovenske književnosti, nikakor pa ne gre prezreti v aforizme ujetega zrcaljenja, ocenjevanja in kritike pojavov današnjega časa, vsakovrstne človeške neumnosti, laži, sprenevedanja, prilizovanja, poniglavosti in rezanja veje, na kateri primerki človeškega rodu sedijo in pri tem ne opazijo, da les čedalje bolj poka in se lomi. Padec je videti neizbežen.

OVITEK FRIDAUER

Milan Fridauer – Smeh ni greh, ke pa greh zasmeh, Foto: Kulturni center Maribor, 2018

Poleg odsevanja časa, v katerem živimo, je pomembno tudi globlje avtorjevo sporočilo, ki govori o minevanju in poslednjem koncu, toda tudi v teh spoznanjih se Milan Fridauer odlikuje z žlahtnim humorjem, obvladano resigniranostjo in živahnim miselnim poletom. Avtor je intelektualec, humanist in besedni slikar človekove eksistence in prizadevanja, da bi jo čim bolj osmislil, ter hkrati priznanja, kako se v življenju tudi porazu, zavrnitvi in razvrednotenju ni mogoče izogniti. V avtorjevih aforizmih so primesi filozofske vednosti.

Nekateri aforizmi so natisnjeni v krepkem tisku, ob njih pa so dodane duhovite risbe znane slovenske karikaturistke in slikarke Aljane Fridauer Primožič, likovne humoristke, ki s svojo domiselnostjo in razgaljanjem človeške podlosti, majhnosti, škodoželjnosti, nečimrnosti in lažne veličine prinaša likovno dognane podobe. Slikarka ima moč, da tisto, kar je družbeno nesprejemljivo, prikaže humoristično, in posreči se ji narisati, da smeh res ni greh in tudi greh ni več zasmeh, če se nekoliko poigramo z naslovom. Beseda in ilustracija se uresničita v novi, ustvarjalno odmevni, estetsko dognani in vizualno učinkoviti obliki.

Dr. David Bedrač, avtor spremne besede, postavi v ospredje izrazno čistost in jasnost, skoraj aksiomatično jezikovno izpeljavo in vsebinsko ostrino Fridauerjevih aforizmov. Stavčne in povedne strukture so po njegovem mnenju izpiljene, besede izbrane ekonomično, njihovi pomeni pa dodobra premišljeni. Avtorjevi aforizmi so zgoščene misli, mikrodružbene polemike, drobni kritični pamfleti in zgodbe, skrčene v miniaturno literarno delo. Fridauerjevi aforizmi so kakovostni, inovativni, ravno dovolj ostri in šaljivi, v njih pa je tudi dobra mera kritike človeka in človeštva, družbe ter vseh njenih manjših celic in por, trpkosti in sladkosti, črnega in belega, tesnobe in radosti. Dr. David Bedrač ima avtorjeve aforizme za pravo bralno poslastico.

Marija Švajncer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.