Digitaliziran video dokument CZD posnet pred 30 leti

Piše: Jure Trdina

“Tega v Sloveniji še ni bilo” so ugotavljali resni kritiki, ki so svojčas ocenjevali glasbo in nastop benda CZD in uporabljali besede kot: repeticija, industrial punk, beefheartovski rockerji, kar je sledilo iz primerjav z Captain Beefheart-om in drugimi takrat aktualnimi primeri iz popularne kulture.

CZD je medtem, oz. po prvem valu uspeha v Jugoslaviji, presedlal na evropske odre, ki so jih v devetdesetih redno polnili s svojo energično in raznoliko glasbo. V Sloveniji so delovali vsaj trije tribute bandi, ki so igrali samo njihove pesmi. Med njimi je SZD izdal celo CD s priredbami CZD.

2018-05-20 (2)

Na dolgotrajnih izčrpavajočih turnejah si je CZD pridobil zavidljiv mednarodni status in tudi mednarodne objave plošč. Nekateri sedaj ugotavljajo, da je CZD že od samega začetka izredne in kontroverzene (prepovedi v zvezi s 133. členom,…itd…) popularnosti v jugoslovanskem prostoru bil že takrat zrel za mednmarodni nastop na alter sceni. To dokazujejo tudi video posnetki nastopa (izvedbe) v klubu na Tratah. Z VHS kamero je snemal član skupine Masaker Vili Muzek. Video dokumenti dokazujejo, da CZD nikakor ni bil klišejski punk band, vprašanje če ga sploh lahko štejemo v punk. Uspešno pa je zajahal val domačega punka in ga medijsko odlično izkoristil.

Omenjene video posnetke CZD in druge lahko najdete na SI.TV kanalu, pod CZD. Tukaj pa le tri povezave.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.