Obeleživev RAFOLTOVIH DNEVOV na Muti

Ob deseti obletnici smrti ustanovitelja in predsednika LIKUS-a, Literarnega kluba upokojencev Slovenije, Zmaga Rafolta, so v literarni skupini Utrip Zgornje Drave pripravili 28. 5. 2019 komemorativno sejo. Na dogodku, ki je bil prežet s spomini na izrednega človeka, pesnika, pisatelja in ljubitelja slovenske be

sede, so prebirali njegova dela iz dveh pesniških zbirk Kot listje v jeseni (Drumac 1994, ponatis 1996) in Nebine (zbirka Naše poti 2007). Ženski pevski zbor Klasje z Mute pa je ob tej priložnosti zapel njegovo uglasbeno pesem Dve beli brezi (Z. Rafolt, O. Čeru/J. Leskovar).

Zmago Rafolt je bil zaslužen za ustanovitev območnih združenj Likus-a po vsej Sloveniji. Tako so tudi v zgornjem toku reke Drave na njegovo pobudo ustanovili območno skupino ljubiteljskih piscev (Likus Muta-Radlje), ki se je z leti preimenovala v literarno skupino Utrip Zgornje Drave. A naše poslanstvo je ostalo enako: na svojstven način beležiti dogodke v  okolici, zapisovati zgodbe in kovati pesmi – tako v izbornem jeziku kot tudi v lokalnem narečju.

Minilo je tudi dobrih sto let od rojstva Zmaga Rafolta, zato so se v Likusu odločili, da obudijo spomin nanj s skromnimi slovesnostmi po vseh slovenskih združenjih. S tem, da smo se pobudi sedanjega vodstva in predsednika Likusa Dejana Čegovnika pridružili tudi v literarni skupini Utrip Zgornje Drave, izkazali čast in spoštovanje človeku, ki mu je bilo resnično mar za narodovo izročilo in za ohranjanje lepe slovenske besede.

Tako je poročal Aleš Tacer, mentor literarne skupine Utrip Zgornje Drave.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.