Vse najboljše, Leonard Cohen!

Piše: Matej Krajnc

Leonard Cohen (21. 9. 1934 – 7. 11. 2016) je kljub temu, da bo kmalu tri leta, kar ga ni več med živimi, živahen petinosemdesetletnik. Njegova poezija in glasba živita naprej, njegovo delo še vedno glasno odmeva, današnjih njegovih 85 pa sovpada tudi s petdesetletnico albuma Songs from a Room, plošče, ki ga je leta 1969 dokončno umestila med najpomembnejše pesnike/glasbenike, čeprav ob izidu ni bila deležna kritiških ovacij. Očitali so ji namreč, da je monotona in da njen avtor ne zna peti. A čas je pokazal, da ne drži ne prvo, ne drugo. T. i. samospevci niso bili nikoli lepopevci, a že Dylan – in zlasti Dylan – je pokazal, da je pomembno zlasti, kaj z glasom izraziš, tudi če nisi Caruso. Leta 1969 je bila Cohenova glasba tudi sicer precej netipična za siceršnjo sceno, a saj to ni bila izjema; njegova glasba ni sodila v špil že konec leta 1967, ko je izšel njegov prvenec, in niti pozneje, ko je svoje pesmi tako ali drugače v intervalih pošiljal med občinstvo. V sedemdesetih je izdal še štiri studijske albume in dosegel zgolj to, da se mu je v ZDA odrekla lastna založba. Pozneje, v drugi polovici osemdesetih, se je to spremenilo, pa vendar. Zanimivo pa je, da je v Evropi in drugod po svetu postal in ostal spoštovan in tudi komercialno uspešen.

Album Songs from a Room je izšel aprila 1969, s pesmimi, ki so postale del splošnega kulturnega kanona. Na tem albumu najdemo nekatera njegova najbolj znana dela, med drugimi Bird on the Wire, Song of Isaac, Seems So Long Ago Nancy in Lady Midnight, objavil pa je tudi balado The Partisan, angleško prepesnitev francoske uporniške balade La Complainte du partisan, ki jo je med drugo svetovno vojno sonapisala in zapela Anna Marly. Deset pesmi je posnel precej špartansko, večino pesmi spremljata kitara in bas, tu pa tam slišimo drumljo, gosli, piščal, v Partizanu pa francoske glasove, ki pojejo besedilo v izvirniku. Ploščo je v Nashvillu produciral Bob Johnston in Cohen je med snemanjem živel na farmi, čeravno to ni povzročilo deurbanizacije njegovih pesmi (če bi kdo pomislil). Navdušenec nad countryjevsko glasbo ni nikoli posnel tovrstne plošče, zgolj spogledoval se je z zvrstjo, a Bob Johnston tako ali tako ni bil producent “nashvillskega zvoka”, pač pa producentski vizionar, ki je sodeloval tako pri ploščah Boba Dylana kot Simona in Garfunkla. Ker je bil Cohen mnenja, da je bila prva plošča preveč bogato producirana, sta z Johnstonom ustvarila poseben minimalistično zvočno pokrajino, ki jo učinkovito ponazarja že naslovnica.  Poezija, ki jo je Cohen pisal, in glasba, ki je nastala ob njej, sta se ujemali subtilno in učinkovito. Johnston ni posegal v srž teh pesmi, Cohen pa jih je odigral in odpel po svoje, popolnoma zunaj ustaljenih praks tedanje produkcije.

Kako so določene pesmi nastajale, lahko preberete drugje; znamenita Bird on the Wire, ki je postala ena najbolj znanih, najbolj izvajanih in tudi najpomembnejših Cohenovih pesmi, je v rokah številnih izvajalk in izvajalcev dobila niz raznovstnih zvočnih podob, med drugim kot countryjevska balada (kar naj bi sprva tudi bila) v izvedbi Judy Collins in kot riteminbluesovska izvedba Joeja Cockerja. Leta 1994 jo je Johnny Cash posnel na najbolj minimalističen način, zgolj s kitaro na albumu, ki je združeval morilske balade, pesmi o minevanju in nekatere za Casha na videz precej nenavadne, zato pa morda ob “slečeni” spremljavi tolikanj bolj učinkovite pesmi. Judy Collins je posnela tudi Song of Isaac, še preden je Cohen zabeležil svojo izvedbo. Pesem Priests, ki je bila napisana za album, ni v Cohenovi različici nikoli izšla, posnela jo je zgolj Judy. Album naj bi sprva produciral David Crosby, a se ni izšlo, in dve pesmi s prvih snemanj s Crosbyjem sta izšli šele leta 2007 kot dodatek na ponatisu albuma.

Kris Kristofferson: “Prvo kitico iz pesmi Bird on the Wire hočem na svojem nagrobniku!”

Leonard Cohen: “Užaljen bom, če ne bo tako!”

Vse najboljše, nocoj ob 20.00 pa boste pesmim z albuma Songs from a Room lahko v celoti prisluhnili tudi v slovenščini v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.