NUŠA ILOVAR – SLOVENSKA PISATELJICA IN PESNICA

IMG_20190910_135915_2

 

By Sasha Raven

Nuša, od kje se poznava? 🙂

Poznava se iz Cankarjevega doma. Pred leti si na knjižnem sejmu kupil eno izmed mojih pesniških zbirk. Potem sva vzpostavila stik na Facebooku.

Včasih preberem kakšno pesem od pesnika ali pesnice. Polovico časa ne morem ugotoviti, kaj to pomeni – kaj sploh je to? Kako ti gledaš na vse to?

Moderna poezija je pač taka, da mora imeti nekaj metaforičnega v sebi…, lažje ali težje razumljivega. Znan pesnik mi je nekoč dejal, da se mora pesnika in njegovo poezijo razumeti šele po njegovi smrti.

Ali ni tako imenovani “prosti verz” samo sesekljana proza v vrstice?

Prosti verz daje več možnosti izražanja. Tudi sama pišem v prostem verzu, ker me rima nekako omejuje. Če je rima vsiljena, jo je tudi težko brati.

IMG_20190629_204716_2

Zakaj v večini, sodobni pesniki ne pišejo več rim?

Saj jo pišejo, samo mogoče malo manj. Kot sem že omenila v prejšnjem odgovoru, je to morda tudi zaradi večje možnosti izražanja. Spreminja pa se tudi način pisanja.

Kako to, da je bila poezija – v času še naših pradedov – že davno – bolj razumljiva in rimana?

Po mojem pa tudi takrat poezija ni bila vsa razumljiva. Časi se pač spreminjajo – tudi pri pisanju, kakor pri vsem ostalem.

Meni osebno je všeč poezija, ki je zabavna, rimana, zaradi česar se morda kdaj nasmehnem. Raje berem nekaj razumljivega kot nekaj zapletenega. Je to morda slabo? Ali to pomeni, da sem nepoznavalec in še za časom?

Vsak bere in ima pravico brati kar mu je všeč. To še ne pomeni, da si nepoznavalec ali za časom. Je pa res, da je sodobna poezija precej težja. Pri tebi ima veliko vlogo tudi to, z ozirom na to, da si glasbenik, glasbeno sprejemljiva poezija.

IMG_20190731_133851_2

Kako si začela kot pesnica in pisateljica?

S pisanjem sem se začela spogledovati že v osnovni šoli, ko sem pisala pesmi za šolsko revijo Kurirček. Malo bolj resno pa sem začela po končani osnovni šoli, ko sem bila sama doma in sem imela veliko časa.

Opiši svoj delovni dan?

Dan od dneva se zelo razlikuje. Včasih sem bolj aktivna in veliko pišem, drugič mi odgovarja preživljanje časa na svežem zraku. Moj ritem ni ustaljen.

Ali pokažeš svoje delo, ki je v teku komu?

Mojo poezijo najprej vidi mama, ki mi jo prebere naglas, da slišim kako zveni interpretacija. Na osnovi tega jo lažje popravljam.

Kdo so tvoji najljubši živi pesniki in pesnice?

Svojega najljubšega avtorja nimam, berem kar mi pride pod roko in ni nujno, da mi je pri določenem pesniku vse všeč ali pa mi sploh ni všeč.

Kdaj in kako si bila prvič objavljena?

Moje prve objave so bile v osnovni šoli v Kurirčku, kasneje pa v reviji Antena.

So že kdaj zavrnil tvoje delo?

Da, na moji poti sem doživela tudi to. Ena literarna revija mi je nekoč odgovorila, da nisem primerna za njih – nekateri pa sploh ne odgovorijo.

IMG_20190731_135138_2

Kaj bi svetovala nekomu, ki želi pisati in objavljati poezijo?

V kolikor ima človek resnično željo po pisanju poezije, mora najprej veliko brati, da si pridobi besedni zaklad. V nadaljevanju pa je dobro obiskati kakšno literarno delavnico, da pridobi izkušnje in znanje drugih piscev.

Kako je pri promociji tvojih knjig in srečanju z bralci?

Pri promociji svojih knjig se srečujem z različnimi odzivi. So takšni, ki glede na mojo invalidnost ne verjamejo vame in knjig niti ne želijo pogledati ter so drugi, ki se bojijo, da so moje pesmi preveč povezane z mojim življenjem. Srečanje z bralci moje poezije pa je vedno pozitivno in prijetno.

Kje dobivaš svoje ideje?

Ideje dobivam od vsepovsod. Iz življenja, narave, sveta in dogajanj okoli mene.

Kaj je najbolj neetična praksa v založništvu?

Na to vprašanje težko odgovorim, ker še nisem izdala pri nobeni založbi, ampak vse v samozaložbi. Me pa moti, vsaj kolikor sem seznanjena, da ima avtor premalo vpogleda v to, kaj se dogaja z njegovimi knjigami pri založniku.

Koliko časa v povprečju potrebuješ, da napišeš pesem?

Za to ni pravila. Včasih en dan, včasih en mesec…, lahko tudi nekaj mesecev. Odvisno od razpoloženja in inspiracije.

Nam lahko našteješ nagrade za tvoja dela?

Dobila sem Savinovo priznanje s strani občine Žalec, priznanje Andragoškega centra Slovenije ter priznanj različnih literarnih revij. Moja pesniška zbirka Vihravo ravnovesje se je uvrstila med 6 najboljših samozaložniških zbirk za leto 2015 s strani JSKD Republike Slovenije in leta 2014 sem se uvrstila v finale na natečaju Viteza poezije.

Kaj bi povedala vsem nam na koncu intervjuja?

Bodimo strpni, razumevajoči in odprti za vse.

OSEBNOST MESECA NA RADIU GOLDI – SAVINJSKI VAL – YOUTUBE VIDEO

162 LITERARNI VEČER V SKOMARSKI HIŠI – YOUTUBE VIDEO

VSE FOTOGRAFIJE SO OSEBNA LAST NUŠE ILOVAR.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.