Gordana Vlajić: Krivo mi je

piše: Milan Novak

 »Povabilo na kavo«

 

Gordana Vlajić: Krivo mi je

Pesniško zbirko KRIVO MI JE preveva bolečina. Bolečina izgube, neizpolnjene sreče, samote. Pesnica dovoljuje žalosti, da jo od znotraj reže na kose. Še sveži spomini se zabadajo v utripajočo željo po preživetju. In teh osti je mnogo: »Zaista, zaista znam / da se može umirati od tuge. / Kada se u dušu zabadaju / tupi čemeri nedostajanja i / oštri ushiti sećanja.« (ZABELEŠKE SA SALVETA, str. 17) Kratke misli na začetku delujejo kot preludij, ustvarijo klimo za zgodbe v nadaljevanju. V njih zlahka najdemo avtoričino osamljenost, ki kdaj pa kdaj preraste v begajoče slike odhodov v vodo ali sedenja na vrhu stolpnice.

Gordana Vlajić - krivo mi je
Gordana Vlajić: Krivo mi je;  ARTE;  Beograd, 2013

Skozi pesniški jezik Gordane Vlajić se vije preprost izraz, mnogokje si avtorica privošči tudi pogovornost izraza. Zato toliko bolj presenetijo misli in opažanja, ki segajo celo v filozofske teze in razčlenjevanje osebnosti.

In ko se izrazi že na vse načine, šaljivo, z grobostjo, v dialektu, skozi rimo in brez nje, sebe dokončno zapiše in podpiše v pesmi BOL. Dovolj povedano, ravno prav zamolčano.

Gordana Vlajić
Gordana Vlajić

Ravno prav, da zmoremo razumeti lirične sanje v pesnitvi KAKO JE UMRLA LENKA DUNĐERSKI, ki predstavlja nekak vrhunec opevanja ljubezni v tej zbirki.

Zaključne pesmi pravzaprav presenetijo. Hrepenenje za nečim/nekom, ki je vseskozi prisotno, se neopazno umakne odkritemu poželenju, želji po zbližanju. V stilu velikega finala Ravelovega Bolera, z glasnimi besedami in močnimi izrazi, brez pajčolana, ki bi prikril prej s prefinjenim besednjakom ogrnjeno misel, pesnica, kot v dialogu z ljubljenim, odkrito izrazi to osnovno življenjsko potrebo: biti ljubljen.

Pesniška zbirka KRIVO MI JE je nemara lahko tudi povabilo na kavo. A morate imeti radi hladno kavo. Saj vas bodo pesmi prav gotovo posrkale vase.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.