SAMEER SAYEGH: LUMA

Piše: Matej Krajnc

SC PEN 2020
Prevod: Veno Taufer, ilustracije: Fadi Abou Hassan

Sameer

Izid pesniške zbirke iraškega pesnika, prevajalca in novinarja Sameerja Sayegha v času njegovega azila v Sloveniji je pogumen in vesel dogodek. To ni pesnikova prva azilna država, je pa tista, v kateri se je lahko vsaj za silo umiril, ustalil in tudi ustvaril nekaj pesniškega, drobno knjižico, ki s svojo otožno, a hkrati optimistično in bodrilno pesniško besedo še vedno priznava zgolj en svet: ta svet, brez delitev, vojn in sovraštva.

Ključna beseda zbirke je torej ljubezen do vseh, osrednja pesem pa zagotovo Ves svet je moj dom, ki zelo neposredno in empatično priča o krivicah, ki se dogajajo, a oko je uprto v eno samo točko: v upor do razlik, ki so med nami in v vero v en sam pravičen svet, pesnikov svet, ki zagotovo nekje je. NOBENIH ZAPORNIC! poudarja Sayegh v zaključku pričujoče pesmi in svet brez zapornic je edini možen svet. “Meje? NE. Točke kontrole? NE.” Politikantski cilji ne smejo biti vzrok za razdalje med ljudmi, a natanko to je tisto, kar mi, ljudje, vedno znova dovoljujemo, ker ne vemo, da nas je dovolj, da bi to lahko preprečili.

Ena osrednjih tem Sayeghove poezije v pričujoči knjižici je tudi ljubezen do azilnega doma, do države in mesta, v kateri biva. Tako zbirko pomenljivo uvede pesem Dobrodošlica slovenski zastavi v mojem ljubljanskem domu in tudi v nadaljevanju najdemo pesmi v tem slogu, denimo Ko Jasmina igra na saksofon in Slovenija – nebesa – raj? Po drugi strani so v zbirki trpkejše pesmi, denimo Nočem se vračati sam, ki pa se osmislijo z novim življenjem v novi domovini. In seveda – Sameer Sayegh ni sam, vse dokler so tu ljudje, ki jim uspe njegovo samoto zapolnjevati. Tu je tudi poezija, v katero se lahko zateče.

Slovenski center PEN je pričujočo izdajo nameraval predstaviti 18. marca v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani in aprila na letnem srečanju Mednarodnega PENa na Bledu, vendar je vmes posegla pandemija. Zbirka z likovno opremo Fadija Aboua Hassana – FadiToOna pesmi učinkovito dopolnjuje z angažirano vsebino in pomenljivimi likovnimi medklici. Ob nakupu zbirke dobite tudi sveženj pripadajočih razglednic. Slovenski center PEN, ki domuje na Tomšičevi 12 v Ljubljani, vam bo zbirko, ki stane 15 evrov, z veseljem poslal, če boste ta znesek nakazali na njegov račun in v namen napisali “za zbirko LUMA” – nakazilo je prispevek za Sameerja Sayegha in njegovo delo.

Pozabimo torej za hip, da je svet zblojen, čeprav se bomo tega ob branju pričujočih pesmi zagotovo večkrat spomnili, a na drugačen način, z nekakšnim zavedanjem, da upanje umre zadnje in da poezija ne umre nikoli. S temi besedami vas znova vabimo v svet poezije Sameerja Sayegha!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.