Sara Špelec: Če

Sara Špelec, raziskovalka, pesnica, pevka in režiserka je objavila svojo prvo pesniško zbirko Če leta 2019 pri založbi Kulturni center Maribor, v knjižni zbirki Frontier. Ilustracija na ovitku oziroma platnici je delo Laure Ličer, grafično zasnovo je prispeval Peter Dobaj, naslovnico pa je oblikoval Romeo Štrakl. Založnik pesemske zbirke tiska na ozkem formatu 120 mm x 210 mm, priročnem za to, da nas lahko spremljajo v manjši torbici ali v parkinem žepu.

Mag. Ana Porenta in Marica Škorjanec sta obravnavano pesniško zbirko pospremili na pot z literarano kritiko, jaz pa jo bom obravnavala s pomočjo formalne likovne analize. Predstavila bom eno izmed možnih obravnav pesniške zbirke z vidika povezave likovne opreme in sporočilnosti verzov.

Slikarka in ilustratorka Laura Ličer je leta 2014 ustvarila diptih Ljubezen v kiti. Sliki je naslikala v akrilni tehniki na papirju formata A4. Na platnico je ilustracija umeščena preko celotnega knjižnega ovitka.

Foto: Vlasta Črčinovič Krofič

Mladenkina kita se vije z naslovnice preko hrbta knjige na njeno zadnjo stran, kjer se prelevi v kačo. Na zadnji strani platnice se ponujajo verzi, ki nas vabijo, da pesniško zbirko odpremo in raziskujemo njeno vsebino.

Naslovnica je zasnovana v zlatem rezu. V sredino je umeščena podoba mladega dekleta, ujetega v zrcalo časa. Za ozadje sta uporabljeni hladni barvi: vijolična in turkizna. Naslov dela ČE je natisnjen v rumeni barvi na komplementarnem vijoličnem ozadju. Na prvi pogled bi dejali, da iz slike vejejo mladost, svežina, razposajenost, nagajivost in mladostna zasanjanost na mladenkinem zasanjanem obrazu.

Foto: Peter Dobaj

Če se zazremo v celotno sliko, tudi tisto, natisnjeno na zadnji strani, ugotovimo, da se mladenka zazira v kačo. Morda res ni tako nedolžna in se bo prelevila v kačo. V antiki je kača pomenila skrivnost življenja, rojevanja in umiranja, obnavljanja in levitve. V nekaterih kultih je bila sveta. Pomenila je povezavo zemeljskega življenja z onostranstvom. Kasneje je simbol kače dobil pomen zdravilstva in farmacije. In če se dotaknemo še svetopisemske zgodbe o Adamu in Evi, ki jima kača prišepetuje greh? Ne, naša mladenka sploh ni naivnica. Je zrela preračunljivka z jasnimi življenjskimi nazori. Podoba kače zato daje še jasnejšo sliko. Nikjer ni več zaznati naivnosti. V nas je usmerila pogled in poželjivo izplazila jezik. Mladenka – kača vijuga skozi življenje, pred katerim se je zaščitila in odela z modrozelenim ščitom. “A če, dragi, te ne bo (prerokba je razkrila), se iz dolge, bujne kite kača bo zlevila” (Sara Špelec: Če, 2019, 75).

Oba, ilustratorka in oblikovalec, sta ujela sporočilno moč Sarinih verzov. Naslovnica s svojim “ČE” bo v bralcu sprožila paleto čustev in asociacij, ki se jih nisem dotaknila.

Vlasta Črčinovič Krofič, mag. lik. um.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.