Adijo stari – CZD

Zgodba o neobjavljeni pesmi CZD Adijo stari

na kaseti NEZASLIŠANO

CZD _ Center za dehumanizacijo, glasbena zasedba, ki deluje od 1984, je v svoji karieri posnela veliko število pesmi, ki nikoli niso bile objavljene na nosilcih zvoka. Objavljenih albumov, na različnih formatih, sicer CZD-jevci imajo na pretek, kot se pač za skupino s takšnim stažem spodobi. Zgodba skupine CZD je delno opisana tudi v bibliografiji, saj je o Centru za dehumanizacijo objavljenih kar nekaj knjig.

smart

Vse bolj pa v javnost prodira zgodba o enkratnih arhivih, ki skrivajo še veliko neobjavljenih posnetih pesmi. Skupina je bila izredno produktivna, imela je tudi neomejen dostop do studia Na meji, sicer studio založbe Kulturni center Maribor (prej Subkulturni azil) za potrebe podzaložbe Front rock (pri kateri je večina CZD albumov objavljena).

smart

Iz prvega obdobja je založba že objavila LP album Demonstracije 87 (2010). Konec leta 2020 pa je pri KUD Zid na meji v sodelovanju s Front rockom objavil še neslišane posnetke na kaseti. Naslov kasetnega albuma je Nezaslišano (Previously unreleased). Na albumi se sliši kar nekaj izredno zanimivih del, kot sta pesmi Barve in Nimam dnara v akustični izvedbi (z gostjo na violini Naike Makuc), pesem Kri (Blood) v angleščini, kot jo je bend izvajal na turnejah po Evropi. Še nekaj biserov se najde, predvsem alternativni miksi. Predstavljamo pa pesem, ki jo verjetno niste nikoli slišali, saj je CZD ni nikoli izvajal v živo, niti ni bila objavljena drugje. Adijo stari opisuje slovo in, ja…okolje v katerem se slovo dogaja. Verjetno gre za osebno izpovedno pesem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.