Kaja Aleš Luznar: Popek, ki raste v tvojem srcu

Kaja Aleš Luznar, pisateljica in pesnica, je objavila pesniško prvenko Popek, ki raste v tvojem srcu. Naslovno fotografijo je posnela slikarka in fotografinja Claire Brear: Unsplach. Naslovnico je oblikoval Jurij Moličnik. Pesniška zbirka je izšla leta 2019 pri Založbi Kulturni center Maribor, v knjižni zbirki Frontier. Leta 2020 je bila pri isti založbi izdana kot e-knjiga, ki je na voljo pri založbi Biblos v obliki epub.

Kaja Aleš Luznar, Popek, ki raste v tvojem srcu
Foto: Kulturni center Maribor

Likovna podlaga naslovnice je popek cvetice, umeščen na temnozeleno podlago, ki ponazarja nebo in gore, ki se diagonalno dvigajo oziroma rastejo od leve proti desni. Zelena barva simbolizira ravnotežje in harmonijo, rast, pomlad, novo rojstvo. Je čustveno pozitivna barva. Ljubimo sebe in druge ter se razdajamo. To je barva stabilnosti in vzdržljivosti. Rastline se pomladi odenejo v zeleno in tudi človek se v tem letnem času prerodi, oživi, vzbrsti, vzcveti. In v sredino tega zelenila je harmonično umeščena roža, cvetni popek v vijoličastih tonih. Že v davnih časih so bile rože inspiracija pesnikov in umetnikov. So simbol ljubezni in zahvale, simbol minljivega in na novo nastajajočega. So kulminacija življenjskega cikla. Z njimi okronamo dosežke. Posamezne vrste so povezane z različnimi pripovedmi. Od viktorijanskih časov je njihov pomen odvisen tudi od barve.

Kaja_Ales_Luznar_-_Popek,_ki_raste_v_tvojem_srcu
Foto: Kulturni center Maribor

Naslikani popek verjetno pripada tulipanu. V stari Perziji je bil tulipan simbol ljubezni v poeziji. Njegov cvet najdemo v upodobitvah raja. Pri otomanskih vladarjih je postal njihov emblem. V šestnajstem stoletju so tulipane prinesli v Evropo. Posebno mesto so našli na Nizozemskem (1630), kjer jih dandanes množično gojijo in tržijo. So simbol lepote in bogastva (Alexander Dumas, Črni tulipan).

V verzih pesnice popek simbolizira ljubezen. Tisto ljubezen, ki je pristna, nato poteptana in znova najdena. Avtorica deli ljubezen. Seje jo v tuja srca, da bodo semena pognala v popke. “[…] sem smeh in veselje, iskra v otroških očeh […]. Nazadnje sem harmonija in pesem – in popek, ki raste v tvojem srcu” (Aleš Luznar, 2019, 73). In prav v tej harmonični povezavi je motiv naslovnice navezan na navedbo avtorice in naslova pesniške zbirke.

Vir: Črčinovič Krofič, V.: magistrska naloga – Zgovornost knjižnega ovitka; Slika pred besedo. Ljubljana 2020, str. 36

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.