Bube v premikanju

Piše: Nera

Bube, Kulturni center Maribor, Knjižna zbirka Frontier 150 (ISSN 2630-1970), število strani: 36, leto izida 2019

Ideja o 12 slikah, ki bi jim bila rdeča nit življenje bub, se je Lauri porodila nekje v začetku leta 2018. Njene knjižne ilustracije nastajajo v tehniki akril na papirju, slike pa v akrilu na platnu v zelo različnih dimenzijah. Tokrat si jih je zamislila v večjih formatih. Odločila se je, da bo vsaka slika svoja zgodba in med njimi ne bo vsebinskih povezav. Pričela je z malce vesoljsko sliko v vijoličnih odtenkih…ravno, ko je dobro začela, je bila vabljena v oddajo na Planet tv, tako da je lepo dokumentirano, kako slika prvo Bubo v studiu. Počasi so kapljale še druge in med ustvarjanjem jo je prešinila ideja, da bi bilo zanimivo, če bi k slikam pisateljice in pisatelji napisali tekste, ki bi bili kasneje objavljeni v knjigi – tako bi iz velikih slik nastale knjižne ilustracije. 

Razstava na Ekonomski fakulteti, 2019, foto Ksenija Ličer

Ko jih je nastalo vseh 12, so se prvič postavile na ogled februarja 2019 v galeriji Ekonomske fakultete v Ljubljani. Otvoritev je bila zelo prijetna, na ogled je prišlo tudi nekaj literatov, s katerimi so se dogovorili za sodelovanje.Laura je prišla v stik tudi z nekaterimi pisateljicami in pisatelji, s katerimi so sodelovali v preteklosti in pričeli so s pisanjem. Tako so se vključili: Marjanca Kočevar, Breda Smolnikar, Barbara Jurič, Luna Jurančič Šribar, Sara Špelec , Bojan Meserko, Sekumady Condé, Mirjam Gostinčar, Breda Malus, Majda Kne, Domen Bertoncelj in Miha Praprotnik. Vsak si je izbral eno izmed dvanajstih bub – zelo zanimivo je bilo, da so si razdelili skoraj brez podvajanja, tako je res dobil vsak tisto, ki mu pripada.O slikarkinem veselju, ko so ji pošiljali svoje stran dolge tekste, ne bom izgubljala besed…res krasni občutki, tudi čudenje drugačnin zornim kotom njenih slik.Ko so prispela vsa besedila, so jih predstavili ob razstavi slik v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.

Branje Brede Smolnikar v Trubarjevi hiši literature, 2019, (foto Ksenija Ličer)
Branje Miha Praprotnika v Trubarjevi hiši literature, 2019, (foto Ksenija Ličer)
Skupinska fotografija z osmimi od dvanajstih pisateljev/ic (od leve proti desni Mirjam Gostinčar, Sekumady Condé, Majda Kne, Miha Praprotnik, Laura Ličer, Sara Špelec, Breda Smolnikar, Domen Bertoncelj, Barbara Jurič, 2019, (foto Ksenija Ličer)

Sledilo je iskanje založbe, ki bi izdala knjigo. Po nekaj mesecih se je nasmehnila sreča, za akcijo so bili v Kulturnem centru Maribor. Predgovor pa je prispeval Matej Krajnc.
Knjiga je ugledala luč sveta decembra 2019, sledila je predstavitev v sklopu knjižnega sejma v Cankarjevem domu v Ljubljani. 

Foto: Branje Lune Jurančič Šribar na knjižnem sejmu

Foto: Na knjižnem sejmu (foto: Ksenija Ličer)

Kljub koronskemu letu 2020, so se Bube (bolj počasi) premikale tudi takrat – zgodila se je razstava in predstavitev v knjižnici Šiška in razstava v Baričevi hiši v Prelesju ob Kolpi.

Foto: Bube na Metelkovi (foto z rumenimi stenami, (foto Laura Ličer)

Foto: Bube na Metelkovi (foto z rumenimi stenami) (foto Laura Ličer)
V drugem koronskem letu, 2021, so se Bube postavile na ogled v klubu SOT 24,5 v Metelkova mestu v Ljubljani in v Stari šoli v Homcu pri Domžalah, kjer so bile del zelo pestre proslave ob Dnevu državnosti in so trenutno še na ogled.
Takšen je do sedaj bubasti življenjepis. Karavana gre dalje – septembra boste lepo vabljeni na razstavo v galeriji Ministrstva za obrambo. 
Nera


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.