Wet Leg: Wet Leg

Piše: Matej Krajnc

Domino, 2022

“Kitare so v odhajanju …” – “Mladi ne segajo več po glasbilih, vse delajo elektronsko …” Tega sem se v zadnjih letih precej naposlušal … No ja, morda drži, če poslušate dolgočasni generični pop tipa Billie Eilish, Ariana Grande, Nicki Minaj, loopanje Eda Sheerana in podobnih, če pa sežete nekolikanj globlje, ugotovite ne samo, da mladi z navdušenjem segajo po analognih glasbilih, ampak da segajo tudi po vintage glasbilih. Scena je ta hip pestra, vsega je preveč, da bi našteval, a poleg tu prisotnih Rhian in Hester, ki imata svežo vinilko in v rokavu že kar nekaj uspešnic, morda še Matt Maeson, Phoebe Bridgers, Sloppy Jane … Veliko jih je in ne kaže, da bi trend upadal, raznim agendam navkljub.

Rhian in Hester imata mednarodno uspešnico Chaise Longue, temelji na udarnem ritmu in zvoku kitar. YouTube priča, da Rhian zvečine seže po telekastru, Hester igra jazzmastra … Poleg omenjene pesmi je na plošči še kar nekaj odmevnih: Wet Dream, Angelica, Ur Mom … Sporočila so iz njune generacije (nekaj čez dvajset), precej duhovita in artikulirana, zanese ju redkokdaj, se pa tudi zgodi, a živa energija, ki veje s plošče in še bolj z nastopov, kake nerodnosti tudi odtehta. Deklici sta pozitivni, v intervjujih prijazni, dobre volje, nič domišljavi, kot kdo, ki misli, da je s prvim hitom pobral bogu jukebox. Imata pa tudi globino, to ni luštkan pop za mase in ko smo že pri tem, tudi na chaise longue se marsikdo ne bi spomnil in iz tega naredil himno mladih, ki radi slišijo kaj vsaj malo bolj udarnega in se ne zadovoljijo več (ali pa sploh ne) z jamranji poceni pop idolov.

Kako naprej? Kdo ve. Za zdaj, ker je trenutno dovoljeno, z nastopi. Potem verjetno z novo ploščo. Če bosta zvozili drugi ovinek in to brez prevelikih kiksov, se zna zgoditi, da bosta v naslednjem desetletju med bolj referenčnimi izvajalkami. Če se to ne zgodi, nič hudega … tele melodije bojo ostale in njuna zofa tudi. Mimogrede: spot za Chaise Longue sta naredili s telefonom in preizkusno različico enega od številnih programov za video editing, ne spomnim se več, katerim. Drugi mimogrede: Fender je pred kratkim poslal na trg serijo kitar Noventa. Narejene so v Mehiki, a gre za vrhnji del njihove tamkajšnje ponudbe, očitno pa se med mladimi prijema.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.