IMPULS POEZIJA ŠPANCIRA 2022

plakat IMPULS POEZIJA ŠPANCIRA 2022

Društvo Ritam Misli že nekaj let prireja pesniško-glasbeni večer v okviru Špancirfesta, desetdnevnega kulturno-zabavnega festivala v Varaždinu na Hrvaškem. V dosedanjih programih so predstavili številne svetovne in hrvaške velikane pesniškega neba. Gostje so vedno znova navduševali številno občinstvo, ki je iz leta v leto dokazovalo, da je Varaždin res mesto, kjer utripa poezija v vseh jezikih. Gostovali so pesniki iz Francije, Virginije, Bolgarije, Madžarske, Konga, Anglije, Slovenije, Koreje in drugih držav, seveda sta bila zastopana tudi barda hrvaške poezije Enes Kišević in Luko Paljetak. Letos se je predstavil bard slovenske moderne književnosti, pisatelj in izjemen pesnik Feri Lainšček. Predstavila se je tudi Lana Derkač, mlada hrvaška pesnica, ki zagotovo sodi v red izjemnih pesnic na Hrvaškem in širše.

Feri Lainšček, Lana Derkač; foto Filip Marošević Fodor

Pesniško-glasbena poslastica IMPULS POEZIJA ŠPANCIRA 2022 je potekala 25. avgusta 2022 v atriju frančiškanskega samostana v Varaždinu. Večer, v katerem sta se poezija in glasba dotaknila vsakega sprehajalca, gosta ali le naključnega mimoidočega.

Ritam Misli in majhna organizacijska ekipa so naredili velik korak. Topli nasmehi in neko notranje veselje se je širilo po atriju frančiškanskega samostana in se dotaknilo vsakega centimetra tega posebnega prostora. V zavetju toplega doma frančiškanov, pod budnim očesom sv. Frančiška, smo klepetali dolgo v noč. Pesnika, ugledna gosta Lana Derkač in Feri Lainšček ter spremljevalni gostje, pesniki igrivih besed: Branka Kamenšek, Anka Dorić, Hana Kunić in Ernest Fišer, so nam podarili svojo poezijo in s svojimi odtenki obarvali večer. Izjemna glasbenica Petra Antolić je dosegla tudi najzahtevnejše poslušalce, mlada (komaj šestnajstletna) Tara Franjić pa jim je jemala dih z zvoki harfe. In vse je bilo ravno prav, kot se v teh čudnih časih spodobi. Vse je bilo čustvo, kot bi rekel Feri, »ljubezen«.

Društvo Ritam Misli iz Varaždina se ukvarja z organizacijo literarnih, glasbenih, likovnih, plesnih, multimedijskih dogodkov, z razvijanjem programov mednarodnega sodelovanja, spodbujanjem mladih avtorjev za delovanje na kulturnem področju, s približevanjem literature in poezije javnosti preko medijev.

V zadnjih treh letih je bilo izvedenih preko 100 pesniško-glasbenih srečanj, na katerih so se predstavili številni priznani hrvaški in tuji pisatelji in pesniki ter novi avtorji, ki so s svojimi prvimi nastopi v naših programih stopili na pot literarnega izražanja in dosegli vidne dosežke v našem okolju in širše.

foto Anka Dorić

Veselimo se novih srečanj

                            Ljubica in Milan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.