NANA FORTE: Skladateljica in hči prepoznavnega slovenca

Nana Forte, slovenska skladateljica in sopranistka, rojena 24. septembra 1981 v Zagorju ob Savi. Svojo glasbeno pot je začela že zgodaj, in sicer na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je poleg uspešno opravljene mature prejela tudi prestižno Škerjančevo nagrado.

Po maturi se je odločila nadaljevati svoje glasbeno izobraževanje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je zaključila študij kompozicije. Med študijem je svoj glasbeni talent izkazovala tudi kot članica mladinskega zbora Veter in Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič.

Njen skladateljski opus je izjemno bogat, pri čemer prevladujejo zborovske skladbe. Med njimi je najbolj odmevna skladba “Libera me”. Ta in druga skladateljičina dela so prejela priznanje tako doma kot tudi v tujini.

Pomembno je omeniti, da je Nana Forte hči preminulega slovenskega predsednika Janeza Drnovška, katerega je prvič spoznala leta 2005 za božič. Več kot 23 let, zaradi spleta okoliščin sploh nista vedela drug za drugega.

Nana Forte je diplomirala iz kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Svoje študije je nadaljevala na Visoki šoli za glasbo “Carl Maria von Weber” v Dresdnu ter na Univerzi umetnosti v Berlinu. Leta 2009 je uspešno zaključila podiplomski študij kompozicije.

Njen glasbeni opus vključuje različne glasbene žanre, od komorne glasbe do glasbe za orkester, opero in zborovske skladbe. Med njenimi deli izstopata skladba “Sancta Trinitas”, katera je del cikla Four Sacred Pieces, ki ga je naročil in premierno izvedel Ensemble Epsilon leta 2015 v Lyonu in “En ego campana”, katero je izvedel švedski radijski zbor na glasbenem festivalu Baltic Sea Festival. “Libera me” je bila tudi obvezna skladba na tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Ljubljani leta 2009 in se še danes izvaja v Sloveniji in drugod po Evropi.

Na fotografiji Nana Forte, avtor fotografije: Dejan Bulut
Na fotografiji Nana Forte, avtor fotografije: Dejan Bulut

Nana Forte se je uveljavila tudi na področju opere in glasbenega gledališča. Njena operna stvaritev “Paradies oder nach Eden” je doživela svetovno premiero leta 2016 v avstrijskem deželnem gledališču v Bregenzu.

Nana Forte je skladateljica, katere delo je prepoznano tako doma kot v tujini. Njeni skladateljski dosežki in glasbeni talent jo uvrščajo med vodilne slovenske skladatelje sodobne glasbe. S svojimi deli je navdušila občinstva po vsem svetu in pustila pomemben pečat v svetu glasbe.

S svojo vnemo in nadarjenostjo nadaljuje svojo glasbeno pot ter ustvarja izjemno glasbeno dediščino, ki bo navdihnila številne bodoče generacije glasbenikov.

Primer:

Za podporo in razvoj slovenskih skladateljev skrbijo tudi glasbene založbe. Primer založbe je v naslednji povezavi:

https://zalozbaknjig.com/category/classica-slovenica/

Za glasbene novice skrbijo tudi multimedijski portali kot je KMCS – Kulturno medijski center Slovenije, ki ga sedaj berete.

https://homocumolat.com/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.