Benjamin Bencik – Intervju

Fotka in piše Maja Mekina

Komaj 18 let mlad izjemno nadarjen Benjamin Bencik predstavlja svoj prvi single z naslovom Erased. Njegov instrument je kitara, klasična in električna. Ker je tudi moj sosed, sem izkoristila priložnost ter ga fotografirala v svojem malem studiu in naredila kratek intervju.

Benjamin Bencik

Kdaj in zakaj kitara?

Z glasbo sem se prvič prav srečal pri sedmih letih, ko mi je oče pokazal video od AC/DC. Potem sem gledal njihove live koncerte in Angusa Younga, kako se ‘meče’ po velikih odrih in me je to tako navdušilo, da sem si želel tudi sam igrati kitaro.

Kako se je ta pot nadaljevala?

Dve leti sem hodil k privat učitelju Marku Zaletelju, za tem pa 6 let v nižjo glasbeno šolo k Stojanu Kralju. V srednji šoli Umetniške gimnazije Konservatorija za glasbo in balet me je učil Sašo Lamut, zdaj na faksu pa je moj profesor Paolo Pegoraro. V glasbeni šoli sem igral klasiko/klasično kitaro, doma pa sem vedno za dušo igral električno in se zato razvijal na obeh plateh in ne samo v eni zvrsti glasbe. Obožujem metal.

Benjamin Bencik

Si se kdaj udeleževal tekmovanj in pogosto nastopal?

Dosegel sem najvišja priznanja in nagrade na tako domačih kot mednarodnih tekmovanjih. Nastopal sem tudi v duetu, s Komorno zasedbo, v kitarskem orkestru Konservatorija za glasbo in balet Maribor ter seveda kot solist. Za sabo imam verjetno kakšnih 50 nastopov.

Odrske izkušnje sem pridobival torej s številnimi nastopi, med najpomembnejšimi je nastop na prireditvi ob podelitvi priznanj in nagrad Frana Gerbiča za izjemne uspehe na področju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Benjamin Benck

Kateri nastop ti je najbolj vtisnjen v spomin?

Najbolj v spominu imam zadnji nastop v nižji glasbeni šoli, ki je bil na ravni državnega tekmovanja. Dosegel sem namreč zlato priznanje, ker sem takrat končal nižjo glasbeno šolo pri učitelju Stojanu, ki me je zelo podpiral ne samo pri klasiki, ampak tudi električni, tako da sem stežka doumel, da se moja pot z njim končuje. Hkrati pa imam v spominu tudi maturitetni nastop s kitaro, kjer sem imel daleč največ programa. Same muzike je bilo 35 minut. Cel nastop pa je trajal približno 40min, kar ni malo.

Benjamin Bencik

Predstavljaš svoj prvi single z naslovom Erased. Povej, kako je nastal?

Posnel sem že prenekateri solo komad a vsakega zbrisal, ker se mi ni zdel dovolj dober, ima ta ‘preživeli’ naslov erased, kar pomeni prav izbrisan.

Vse instrunente sem posnel sam; bobne, bas kitaro… Za to sem hvaležen glasbeni tehnologiji, ki mi je prihranila precej truda in denarja. Ponosen sem, da sem spesnil vse sam in pesmi tokrat nisem zbrisal.

Povezavo na Erased najdete tukaj: Benjamin Bencik – Erased (Official Music Video) – YouTube

Benjamin Bencik

Kako se vidiš v bližnji prihodnosti?

Študij glasbe želim nadaljevati na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Gradec, kjer me bo vodil vrhunski italijanski profesor Paolo Pegoraro. Začnem ta oktober. Imam pa seveda plane da ustvarim še več avtorskih komadov in se posledično razvijam s kitaro še naprej.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.