Dve zgodbi oz. nezgodi največjega beat benda Jugoslavije iz 60’ih – Generacija

Piše: Srečko Trdina

Zgode in nezgode skupine Generacija – beat 60-ta

Beat bend Generacija iz Maribora oz. The Generation ali Top Generation je bil skoraj celih 30 let na evropski turneji. Preigrali so klube in koncertne odre in hotele, pa top high society žurke od Avstrije, Švice pa gor in počez EU do Skandinavije.

Tokrat vam posredujemo dve zabavni zgodbi iz njihove dolgoletne kariere:

Kmalu celotna zgodba o skupini Generacija!!!!!!!!!
V Gradcu (A) so sredi šestdesetih začeli kot Korali oz. Koralis, pa so jih Avstrijci vztrajno klicali The Kravalis, češ kakšen kraval zganjajo. Milan Petrovič je takrat predlagal, da se preimenujejo v Stones Generation. Prevladalo pa je ime Generacija in Generation za tuje trge.

Druga je malo hujša in povezana z denarjem. Se spomnite popevke, ki se je v Sloveniji imenovala Račke. V nemščini Der Ententanz. Njihov švicarski producent Willy Bestgen je imel pravice za pesem, ki jo je zložil švicarski harmonikaš iz Davosa (kjer so Generatorji redno nastopali) Werner Thomas. Ta založnik in producent je od pravovernih beatnikov, soulerjev, garažerjev in rockerjev brez slabe vesti pričakoval, da bodo v okviru snemanja materiala za LP posneli še pesem Der Ententanz, ki jo je nameraval promovirati na evropskem glasbenem sejmu v Nizzi. Generatorji, ko pravoverni Stones Generation so predlog ogorčeno zavrnili, češ takšna skladba je pod vsemi njiiiiiiihovimi nivooooooiji. Kaj takega oni pač ne bodo igrali!!!!!

Nekaj let kasneje so Račke pognale v ples staro in mlado po vseh Evropi pa tudi ZDA in drugod.

Generatorji pa so ohranili svoj obraz.

pariz 1968

Generacija, reklamni letak oz. razglednica, Pariz, 1968

Kmalu celotna zgodba o skupini Generacija!!!!!!!!!

Poročevalca zgodb Boris Polak in Milan Petrovič člana skupine Generacija.

 

Kmalu celotna zgodba o skupini Generacija!!!!!!!!!
Kmcs

KULTURNI MEDIJSKI CENTER SLOVENIJA je multimedijski spletni center na katerem so priključena različna omrežja, ki poročajo o umetnosti, kulturi in povezanosti teh z ostalimi družbenimi področji. Predvsem nas zanima vpliv umetnosti in kulture na družbo, podjetništvo in vse okoli nas. Kulturni medijski center bo rasel s številom uporabnikov in številom ustvarjalcev medijskih vsebin. Predlagajte povezavo vašega medija z našim centrom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.